traversum

praktijk voor lichaamsgerichte psychotherapie 

ziekte

 therapie

  heling

Onze natuurlijke staat is die van gezondheid. Door omstandigheden of keuzes die we, vaak onbewust, maken kunnen we uit evenwicht raken. We worden ziek. 

Omdat wij mensen één geheel zijn en niet bestaan uit een los hoofd en een los lichaam kan deze ziekte zich uiten in lichamelijke klachten waaronder rugpijn, hoofdpijn, problemen met de spijsvertering en vermoeidheid. 

Het kan zich ook uiten in wat meestal psychische klachten worden genoemd zoals piekeren, depressie, burn-out, angst, slapeloosheid, schuld en schaamte of lijden aan chronisch tijdtekort; je hebt dan veel aan je hoofd. 

Het is ook mogelijk dat je ervaart dat je niet gelukkig bent of niet lekker in je vel zit maar niet goed begrijpt waarom. Je ziel is zoekende. 


Zonder besef dat lichaam, geest en ziel een samenhangend geheel vormen, is het verleidelijk onze klachten stuk voor stuk te bestrijden. Het resultaat is vaak een tijdelijke oplossing van problemen, die daarna in grotere mate of in andere symptomen terugkomen.

Herken je dit en wil je het graag anders? 

Binnen de lichaamsgerichte psychotherapie ligt de nadruk op de wijsheid van het lichaam. Bewuste aandacht (mindfulness), adem, aanraking en beweging (lichaamsoefeningen) hebben daarom een belangrijke plaats in deze methode.  

Een lichaam spreekt bijvoorbeeld in warmte of in koude rillingen, in hartkloppingen, in gevoelloosheid, in druk of juist leegte en ja, ook in pijn. In tegenstelling tot onze mind die ons van alles kan wijsmaken spreekt het lichaam altijd de waarheid. De spanningen die wij klachten noemen zijn eigenlijk niets anders dan verzet tegen deze waarheid.

Door stil te staan bij de fysieke sensaties krijg je weer weet van wat je lichaam wil en daarmee van wat jij echt wilt. En als je eenmaal de waarheid van de ervaring hebt gevoeld, besef je pas dat wat je met je denken kunt bedenken maar een slap aftreksel hiervan is, altijd minstens doortrokken van enige twijfel. Het nadien (cognitief) begrijpen van de ervaring is echter net zo essentieel en helpt de ervaring bestendigen.

Jouw waarheid waar laten zijn door het te doorvoelen in je lijf en integreren in je geest, heft de noodzaak voor spanningen op en brengt dus heling. Je wordt weer heel. Je wordt weer je gezonde, authentieke zelf.